Yrittäjyys on minulle tapa tehdä itselleni merkityksellisiä asioita ja edistää niitä. Aloitin...
Sinua voisi kiinnostaa myös nämä
Asiakaskokemukseen panostaminen vaatii kulttuurinmuutoksen teollisuusympäristössä
Pari vuotta sitten meillä Peikolla oli kurja tilanne. Olimme vaihtaneet toiminnanohjausjärjestelmää...
3
Kun pehmeästä tulikin kovaa – Tulevaisuuden tekijä johtaa johtamistaan
Tulevaisuuden kilpailukyky luodaan läsnäololla, olennaiseen keskittymällä ja jatkuvalla...
2
Luovaa uudistumista Johtajatulilla
Johtajatulet on partiolaisten organisoima ja kaikille avoin johtajuuden metsäretki, jonne tullaan oppimaan ja oivaltamaan uutta sekä nauttimaan ja virkistymään yhdessä. Tapahtuman sivuilla Johtajatulia kuvataan tilaisuutena, jossa “tapaa ihmisiä niin yritysmaailmasta, politiikasta kuin järjestöistä, partiotaustasta riippumatta. Maailmanluokan puheiden ja työpajojen ohella Johtajatulet tarjoaa elämyksiä, joita vain metsä voi tarjota. Johtajatulet on tapahtuma, johon jokainen voi tulla omista lähtökohdistaan omaa itseään varten, ei velvollisuudentunteesta vaan omasta toiveesta.”
Koin itse ensimmäiset Johtajatuleni vuonna 2021 ilman juurikaan kokemusta johtamisesta tai retkeilystä. Ennen lähtöä harjoittelin teltan pystyttämistä lähipuistossa eikä rinkan pakkaamisessakaan voinut nojata vanhaan rutiiniin. Perille Evolle päästyäni olin vaikuttunut siitä, minkälainen infrastruktuuri juoksevine vesineen, tiskilinjastoineen ja saunoineen metsän keskelle oli pystytetty. Puheenvuorojen kuuntelussa ja työpajoihin osallistumisessa oli ihan oma tunnelmansa sammalmättäällä istuessa, seminaariaamun saattoi aloittaa pulahduksella järveen, ruoan suhteen saimme nauttia täysihoidosta ja illat päättävä livemusiikki sai tanssijalan vipattamaan.
Kuva: Johtajatulet 2023, Mari Lehtisalo
2023 Johtajatulien teemoina olivat luovuus, uudistuminen ja turvallinen tulevaisuus.
Kun vuoden 2023 Johtajatulet julkaistiin, oli osallistuminen minulle jo itsestään selvää. Koska Tulien teemat kytkeytyivät mukavasti Edelläkävijöiden aiheisiin ja etenkin viimeisen vuoden aikana emännöimieni luovien menetelmäpajojen näkökulmiin, lähdin tällä kertaa mukaan pelkän osallistujastatuksen lisäksi nuotioringin ja työpajan vetäjänä. Ennen tilaisuutta osoittautui, että nuotioringin pitäjän tulee itse sytyttää nuotionsa, joten matkaan lähdettiin sytkärikaupan kautta ja jälleen uutta opetellen. Syttyihän se nuotio, ja sen äärellä päästiinkin sitten tapaamaan uusia ja vanhoja Edelläkävijä-tuttuja.
Oman työpajani pidin luovuuden johtamisesta. Keskustelevassa, kokeilevassa ja luovia menetelmiä hyödyntävässä pajassa pohdittiin 30 osallistujan kesken, mitä luovuus oikeastaan on ja mitä sen johtaminen edellyttää. Lämminhenkisen keskustelun ja luonnonmateriaaleja hyödyntävien luovien kokeilujen myötä tunnistettiin erilaisia näkökulmia luovuuteen. Huomasimme esimerkiksi, että luovuus ei ole kilpailua parhaista ideoista, vaan toisen tukemista ja uuden synnyttämistä yhdessä. Luovuus voi olla myös taitoa havainnoida, kuunnella ja kysyä. Luovan tekemisen todettiin tarvitsevan aikaa ja tilaa mutta myös rajoja ja tavoitteita. Ennen kaikkea luovuudessa(kin) on kyse avoimesta, kunnioittavasta ja inhimillisestä vuorovaikutuksesta, jonka kautta voidaan synnyttää jotain merkityksellistä.
Aistien avaamista ja mielenkiintoisia puheenvuoroja
Osallistujana pääsin jälleen kuulemaan alansa huippuammattilaisia, kuten kansanedustaja Fatim Diarraa, Reserviupseerikoulun johtaja Mikael Saloa ja intuitiotutkija Asta Raamia. Itselleni mieleenpainuvin puheenvuoro oli ihmisoikeuskouluttaja Dakota Robinin omakohtainen puhe inklusiivisuudesta ja joukkoon kuulumisesta joukkoon mahtumisen sijaan. Alla on joitakin otteita muistiinpanoistani viikonlopun ajalta:
"Johtajan tehtävä on pitää alaistensa puolta."
"Asiat tehdään hyvin tai uudestaan. Hyvän täytyy riittää."
"Varaa ajastasi 90 % oman tontin hoitamiseen ja 10 % muiden auttamiseen."
"Kiitä niitä, jotka osaavat, kehittyvät tai pitävät huolta ryhmähengestä."
"Ihmiset ovat hyvin yhteisöllisten ja hyvin varovaisten tyyppien jälkeläisiä. Uudistuminen on vaikeaa eikä onnistu yksin."
"Kuuntele niitä, jotka kokevat, etteivät kuulu joukkoon."
"Vaikutus syntyy sekä teoista että sanoista. Kumpikaan ilman toista ei riitä."
Asiasisällön lisäksi viikonloppuuni mahtui uimista, saunomista, karaokea, metsämeditaatiota ja tietenkin Päivän Hyvä Työ, jonka jokainen Johtajatulien osallistuja suorittaa mahdollistaakseen kaikille entistäkin paremman kokemuksen. Kokemus oli jälleen ainutkertainen, upea ja opettavainen. Seuraavilla Tulilla nähdään taas!
Paula Laitio
Paula Laitio on intohimoinen palvelumuotoilija, utelias ongelmanratkaisija ja ihmiskeskeinen insinööri, jonka mielestä yksi hyvä kysymys voi olla arvokkaampi kuin pussillinen valmiita vastauksia. Paulan vahvuus muotoilijana on inhimillisen näkökulman ja muotoilun menetelmien yhdistäminen analyyttiseen päättelykykyyn ja teknologiaymmärrykseen. Muotoilun isoimpana hyötynä Paula näkee sen ihmisiä yhdistävän voiman ja kyvyn luoda yhteistä ymmärrystä laajoista kokonaisuuksista, aina markkinaan vaikuttavien tulevaisuuden ilmiöiden ja asiakastarpeiden tunnistamisesta palvelun innovointiin ja prototypointiin saakka.