Vauhti kiihtyy kiihtymistään teknologian myötä myös tiedonkulussa ja tiedon määrässä....
Sinua voisi kiinnostaa myös nämä
Valmentaminen täydentää muotoilijan työkalupakkia
Ymmärrys muotoiluajattelusta ja sen hyödyistä liiketoiminnan kehittämisessä on lisääntynyt ja...
4
Palveluliiketoiminnan disruptio
Viime vuosina muutos kohti yhteiskunnan palvelullistamista on ollut hurjaa. Olemme jo vuosia...
2
Tehokkuuden rajoilla digitaalisessa työympäristössä
Luuri taskussa ja läppäri sylissä ovat kuin Darth Maulin valomiekka – terä molemmissa päissä. Toisaalta käsillä on helppo ja välitön yhteys kollegoihin, tuotteisiin ja työhön – ja toisaalta niiden takia voi tulla tunne, ettei taas saanut mitään oikeita töitä tehtyä.
Käytän lähteenä omaa kokemustani digitaalisten palveluiden suunnittelusta ja läpi elämäni jatkunutta opintietä digipalveluiden käytöstä osana työskentelyä, harrastuksia ja kaikkia elämäni osa-alueita – myös unta. En tavoittele tekstissä täyttä objektiivisuutta, sillä digitaalisten hyödykkeiden arvo pohjautuu hyvin usein kokemukseen, jolloin henkilökohtainen näkemys tuo lisäarvoa pohdintaan – ja näin saan myös ujutettua mukaan kuivaa huumoriani. Toivon herättäväni aiheesta keskustelua, ja ennen kaikkea uusia oivalluksia.
Tunnista perusta, tue työkaluilla
Arkisten esineiden kokiessa digiloikan ja saadessaan etuliitteen “äly-”, monenlaiset hyödyt ja mahdollisuudet nousevat esiin erityisesti markkinointiviestinnässä. Älysormus auttaa parantamaan unenlaatua, älykello auttaa tehostamaan arjen tuottavuutta mittaamalla ja ilmoittelemalla erilaisten tapahtumien kehittymisestä, älypuhelin auttaa aivan kaikessa ja älytelevisio auttaa asentamaan siihen taas kerran uuden ohjelmistopäivityksen. Minkä asennan kyllä joskus sitten.
Avainsana on siis “auttaa”. Markkinointiviestinnän mainitsemat edut ovat tietenkin erittäin hyvin saavutettavissa, jos ja kun kerrotut ominaisuudet tulevat tarpeeseen. Pohdi: Miten digitaalinen palvelu/hyödyke sopii olemassaoleviin arjen rutiineihini ja tavoitteisiini?
Perusasiat on ensin oltava kunnossa. Jotta tavoitteet voidaan työvälineillä saavuttaa, on ne ensin määriteltävä, pureksittava ja ajoitettava. Otetaan tavoitteeksi esimerkiksi aikataulun hallinta. Yleinen tapa on kirjata asiat kalenteriin, mutta työkaluja siihen on monia – analogisia ja digitaalisia – joista on valittava se oikea, eli se, joka parhaiten tukee oman aikataulun hallintaa. Toisena esimerkkinä juoksuharrastus, jonka helpoin suoritustapa on laittaa verkkarit ja lenkkarit jalkaan ja kirmata pitkin jalkakäytävää, kunnes silmissä sumenee. Mikäli tavoitteena on jokin tietty matka tietyssä ajassa, voi matkan, ajan, sykkeen tai juoksutahdin mittaus olla erittäin hyödyllisiä progressiivisuuden saavuttamiseksi. Määrittävänä tekijänä kuitenkin oma tarve.
Totta on myös, että moni asia valitaan osittain tai kokonaan meidän puolestamme, yleisimpänä esimerkkinä työkoneet ja -puhelimet töissä. Valitettavasti on myös totta, että näiden laitteiden hallintaa on usein rajoitettu, eikä hyödylliseksi kokemiamme sovelluksia ole mahdollista asentaa – eikä tilannetta helpota se, että työtehon rattaisiin on saatettu myös asettaa kapuloita hankalien ja epävarmasti toimivien sovellusten muodossa. Onneksi yleisimmät käyttöjärjestelmät (MacOS, Windows) tarjoavat itsessään mahdollisuuksia vaikuttaa laitteiden käyttäytymiseen – siitä luvassa esimerkkejä myöhemmin.
On siis ensiarvoisen tärkeää tiedostaa, että laitteet ja applikaatiot ovat vain työkaluja, aivan kuten esimerkiksi tunkki ja kahvimylly. Niiden käyttötarkoitus on auttaa saavuttamaan jokin tavoite ja sujuvoittaa käyttäjän matkaa kohti haluttua lopputulosta. Niissä piilee valtava potentiaali, mutta niiden monimutkaisuus saattaa johtaa tekemisen väärään suuntaan. Näitäkin työkaluja on siis käytettävä oikein ja oikeassa tilanteessa.
Pohdittavaksi perusasiat:
Rajoilla rakkautta: käytännön askeleet voittoon digi-infusoidussa arjessa
Kommunikaation helppous ja saavuttavuus ovat keskeisimpiä digitalisaation tuomista hyödyistä, mutta valitettavan usein niistä aiheutuu tietoisuuden kuormaa häiriöksi asti. On tärkeää asettaa selkeät rajat ja käyttää synkronisen (esim. tapaaminen, puhelu) ja asynkronisen (esim. sähköposti, Slack) kommunikaation välineitä viisaasti. Esimerkiksi on hyödyllistä määrittää, milloin on tarpeen käydä keskustelua reaaliajassa ja milloin viestit voi vaihtaa esimerkiksi viestiketjussa, jolloin työskentelyä ei tarvitse keskeyttää jatkuvasti. Muista, että muilla on yhtä lailla oikeus määrittää oma tapansa luovia teknouniversumissa, joten kunnioita systemaattisesti ja ehdottomasti myös muiden rajoja.
Omien saavutettavuusrajojen asettaminen on osa omien työtapojen määrittelyä, mikä on avainasemassa, kun pohditaan tukevatko vai haittaavatko laitteet työntekoa. Nämä oman digitaalisen rajapinnan määritykset ovat linjattava monessa ulottuvuudessa:
Voi kuulostaa vaikealta ja monimutkaiselta – ja näin onkin – mutta alkuun pääsee kirjaimellisesti muutamalla kätevällä ranneliikkeellä:
I) Valitse niin vähän laitteita ja sovelluksia kuin on tarpeen
II) Määritä tiukat säännöt ilmoitusasetuksiin
III) Hyödynnä surutta “Älä häiritse” -toiminnallisuuksia
IV) Viesti rajat
V) Hyödynnä integraatiot ja automatisoi
Näillä pääsee jo hyvään alkuun. Kun omat laitteet ovat hallussa, eikä oma aika häiriinny tarpeettomien keskeytysten takia, voi katseen kääntää automatisoinnin ja tuottavuuden yhteiseen maailmaan, jossa näkemyksiä, teknologiaa ja yhteisöä on lähes joka käänteeseen. Kaiken kaikkiaan digitaaliset välineet tarjoavat hyödyllistä välineistöä työelämään, kunhan oma käyttötarve ja -tavat ovat tiedossa. Tärkeintä on aktiivisesti ymmärtää ja edistää teknologian roolia työkaluina, jotka auttavat meitä ihmisiä saavuttamaan tavoitteemme – useimmiten yhdessä.
Antti-Juho Nieminen
A-J on monessa menossa mukana taivaltanut teknologiamietiskelijä, jonka tavoitteena on pitää ihminen keskiössä digitaalisella aikakaudella. Työkseen hän johtaa RELEX Solutions:lla reaaliaikaisen datavirran asiantuntijatiimiä ja palvelee asiakasta kehittäjäkokemuksen keinoilla. Data ja sen mahdollisuudet ovat A-J:n intohimo myös työajan ulkopuolella, eikä hän malta olla tukematta verkostonsa edelläkävijöitä, tai muuten vaihtaa oppeja aina kun siihen tarjoutuu tilaisuus. Olet lämpimästi tervetullut A-J:n verkoston uudeksi solmukohdaksi LinkedInissä!