Avainlukumenetelmä on ketterä tapa arvioida uuden palvelukonseptin ansaintalogiikkaa sekä...
Sinua voisi kiinnostaa myös nämä
Muotoilumenetelmät haltuun: Palvelumainos
Palvelumainos on kuvitteellinen mainos tulevaisuuden konseptista. Sitä voi hyödyntää sekä idean...
2
Muotoilumenetelmät haltuun: Arvon kuvaus
Arvon kuvaus -menetelmä on tarkoitettu arvojen ja niiden vaikutusten kuvaamiseen. Alla oleva arvon...
2
Muotoilumenetelmät haltuun: Palvelukonsepti
Palvelukonsepti on suunnitellun palvelun kokonaiskuvaus, jossa käydään läpi palvelun keskeinen idea. Konseptoinnin avulla muodostetaan yhteinen ymmärrys palvelusta sisältöineen, kohderyhmineen ja visioineen. Palvelukonseptin kuvaamista voidaan hyödyntää niin jalostamaan idearaakileesta konkreettinen kokonaisuus kuin kiteyttämään olemassa oleva palvelu ymmärrettävään muotoon.
Palvelukonseptin kuvaaminen vie noin 30-60 minuuttia ja sopiva ryhmäkoko harjoitukseen on noin 2-6 henkilöä. Valmiin palvelun kiteytys konseptiksi vie todennäköisesti vähemmän aikaa kuin konseptin rakentaminen kokonaan uuden idean pohjalta. Ennen palvelukonseptin kuvaamista tulee olla hyvä ymmärrys palvelun kohderyhmästä. Palvelukonseptia kuvatessa mukana on hyvä olla niin liiketoiminnan, teknologian kuin muiden palvelun tuottamiseen liittyvien tahojen asiantuntijoita.
Kanvaksen täyttö
Aloittakaa laatimalla pitkän tähtäimen visio kuvattavalle konseptille. Mihin konsepti tähtää? Voitte kuvata vision esimerkiksi tulevaisuuden uutisotsikon muodossa.
ESIMERKKI:
"Yritys Y toi markkinoille uuden tekoälyavusteisen palvelun, jonka avulla arjen ruokahuolto helpottuu huomattavasti."
Käykää seuraavaksi läpi, kuka on palvelun asiakas ja minkä tarpeen palvelu ratkaisee. Minkälaista arvoa palvelu tuottaa asiakkaalle?
ESIMERKKI:
"Palvelu sopii kaikille hyvän ja terveellisen ruoan ystäville, jotka eivät halua tuhlata arjessaan aikaa aterioiden suunnitteluun ja ruokaostoksilla käymiseen. Palvelu säästää asiakkaan aikaa, vaivaa ja rahaa sekä tuo monipuolisia vaihtoehtoja arjen aterioihin."
Kuvatkaa nyt konseptia kokonaisuutena. Mistä konseptissa on kyse ja miten se toimii?
ESIMERKKI:
"Digitaalinen sovellus, joka luo tekoälyn avulla viikon ruokalistan asiakkaan toiveiden perusteella. Sovellus luo lisäksi ostoslistan valittujen ruokalajien ja annoskokojen perusteella. Sovelluksen kautta voi myös tilata ostokset ruoan verkkokaupasta kotiovelle."
Määrittäkää seuraavaksi, mikä konseptin hyöty yrityksen liiketoiminnalle on. Keskustelkaa myös siitä, miten hyöty mitataan.
ESIMERKKI:
"Sovellus tuo lisää asiakkaita yritykselle. Yritys voi solmia kumppanisopimuksia ruoan verkkokauppojen kanssa. Sovellusta voi käyttää markkinapaikkana yrityksen oman brändin elintarvikkeille."
Pohtikaa, miten konsepti toteutetaan ja mitä sen toteuttaminen vaatii.
ESIMERKKI:
"Palvelu toteutetaan yrityksen olemassa olevan sovelluksen yhteyteen. Toteutus vaatii toimivan tekoälysuosittelijan rakentamista ja testaamista. Lisäksi pitää olla ymmärrys kriteereistä, joilla suosituksia laaditaan (esim. erityisruokavaliot, ruokakunnan koko jne.). Konseptia tulee myös testata asiakkailla, jotta ymmärretään tärkeimmät ominaisuudet."
Käykää lopuksi läpi, minkälaisia riskejä konseptin toteuttamiseen liittyy ja mitä sen menestyminen edellyttää.
ESIMERKKI:
"Toimimaton tekoäly voi tehdä virheellisiä suosituksia, jolloin asiakkaalle toimitetaan vääränlaisia tai väärä määrä tuotteita. Asiakkaat voivat kokea palvelun käytön hankalaksi. Monimutkainen kokonaisuus. Menestyminen edellyttää, että kaikki osa-alueet toimivat ja asiakas kokee saavansa lisäarvoa."
Huomioita
Palvelukonseptin voi rakentaa niin yleisellä tai yksityiskohtaisella tasolla, kuin aikaa ja intoa riittää. Jo pelkällä keskustelulla teemojen ympäriltä on arvoa. Jos konseptikuvausta halutaan käyttää asiakastestauksen välineenä, tulee ainakin kohtien 1-3 olla selkeästi kuvattuna.
Oletko tsekannut jo muut menetelmien käyttöä koskevat blogikirjoituksemme?
>> Ideointi
>> Tulevaisuuden kilpailuedut
>> OKR-malli
>> Liiketoimintamalli (BMC)
>> Ilmiön kuvaus
>> Hypoteesien testaus
>> Palvelumainos
>> Hook-malli
>> Arvon kuvaus
>> Palvelun tuotantokaavio
>> 2x2 skenaariot
>> Rautalangat
>> Kulttuurin kuvaus
>> Tulevaisuuskuvan rakentaminen
>> Avainluvut
Paula Laitio
Paula Laitio on intohimoinen palvelumuotoilija, utelias ongelmanratkaisija ja ihmiskeskeinen insinööri, jonka mielestä yksi hyvä kysymys voi olla arvokkaampi kuin pussillinen valmiita vastauksia. Paulan vahvuus muotoilijana on inhimillisen näkökulman ja muotoilun menetelmien yhdistäminen analyyttiseen päättelykykyyn ja teknologiaymmärrykseen. Muotoilun isoimpana hyötynä Paula näkee sen ihmisiä yhdistävän voiman ja kyvyn luoda yhteistä ymmärrystä laajoista kokonaisuuksista, aina markkinaan vaikuttavien tulevaisuuden ilmiöiden ja asiakastarpeiden tunnistamisesta palvelun innovointiin ja prototypointiin saakka.